Asyalılar ve bilhassa Çinliler, sık sık genç görünümleri ve 100 yaşından uzun yaşayan vatandaşlarıyla gündeme geliyor. Ayrıyeten yalnızca görünüş olarak değil zihinsel olarak da dinç kalabiliyorlar! ‘Biz de sağlıklı yaşlanmak istiyoruz’ diyorsanız Çinlilerin sırlarını açıkladığımız bu içeriğe kesinlikle göz atmalısınız. Haydi okumaya! ?
Sağlıklı yaşamakla uzun yaşamak birebir şey değil ama Çinliler zihinsel ve bedensel sıhhatlerini koruyarak uzun bir ömür sürebiliyorlar. Pekala bunu nasıl başarıyorlar?
İşte sizler için Çinlilerin bedenen ve zihnen genç kalabilmelerinin sırlarını araştırdık! Keyifli okumalar…
1. Mineral bakımından varlıklı ve detoks tesiri olan 4 şifalı bitki kullanıyorlar.
Bu bitkilerden birincisi ‘Ginseng’; bu bitki gerilim düzeyini düzenlerken vücuda canlılık veriyor. Yaş ilerledikçe bağışıklık sistemini güçlendiren ‘Huang Qi’, hafızayı güçlendiren ve sağlıklı yaşlanmaya yardımcı olan ‘Lingzhi’ ve son olarak gerilime sebep olan partikülleri bertaraf eden kurt üzümü.
2. Tümör ve kanserli hücrelerle uğraş ettiği üzere bağışıklık sistemini de güçlendirdiği söylenen ‘tırtıl mantarları’ tüketiyorlar.
Günümüzde doğal yollardan elde etmesi hayli güç olan tırtıl mantarları laboratuvar ortamında üretiliyor ve beşerler bunları böbrek hastalıkları ve karaciğer tedavisinde de çokça kullanıyor.
3. 50 yaşında olduğu halde 30 yaşında üzere görünmesiyle meşhur olan blogger Liu Yelin’in sırrı soğuk suda yüzmek!
Çinli blogger, her gün düzenli egzersiz yapmanın yanı sıra özellikle buz gibi göl suyunda yüzmenin çok önemli olduğunu söylüyor. Ayrıca kendisi kışın da sık sık yüzmeye gidiyor! Bunun bedenine iyi gelmesinin yanı sıra sabır ve azim konusunda da eğitici olduğunu belirtiyor.
4. Çinliler, yoga benzeri bir egzersiz olan ‘Qi Gong’u hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline getirmişler.
İçinde meditasyonu da barındıran Qi Gong, zihin ve bedeniniz arasındaki dengeyi sağlarken stres seviyesini de azaltıyor. Üstelik Çinli atletler sakatlandıklarında iyileşme süreçlerini hızlandırmak için de Qi Gong’a başvuruyor.
5. Çinlilere nazaran ne yediğiniz değil; neyi ne vakit yediğiniz önemli!
Örneğin kahvaltıda, çok tuzlu yahut tatlı yiyecekler yerine ılık ve sıvı içeren besinler tüketilmeli; kahvaltı saati ise sabah 9 ila 11 ortasında olmalı. Öğlen yemeği ise saat 11 ila 13 ortasında ve acı yiyecekler ile tam tahıllı besinler tüketilerek yapılmalı. Akşam yemeği için böbreklerimizin faal olduğu 17 ila 19 saatleri tercih edilmeli ve besleyici, taze ve hafif yiyecekler tüketilmeli; ayrıyeten kızarmış et ile balık yemek de bu saatlerde hür.
6. Geleneklerine, ailelerine ve ilişkin oldukları topluluğa kıymet vermeleri ruhsal sıhhatlerine yeterli geliyor.
Çinli aileler genelde aile büyükleri ile birlikte tıpkı meskende yaşıyorlar ve her sabah bir arada bir fincan çay içmeyi ihmal etmiyorlar. Başka yaşadıkları durumlarda da haftada bir buluşup birlikte Çin mantısı yemek üzere adetleri var.
7. Çocuk sahibi olmayı ertelemek de sağlıklı bir zihin ve vücut için tesirli.
Sakinlerinin uzun yıllar sıhhatle yaşadığı tespit edilen Çin’in bir köyünde, bayanların birinci çocuklarını genelde 27 yaş civarında doğurdukları ortaya çıktı. Ayrıyeten bu beşerler protein yüklü besinlerden çok bol bol zerzevat tüketiyorlardı. Nihayetinde zihnen ve bedenen sağlıklı olup genç kalmak göründüğünden daha kolay!
Peki Çinlilerin bu usulleri hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! ?